Ples pripada svima.
On jamči radost i nadahnuće
onima koji u njemu sudjeluju i
onima koji ga gledaju.


Jezik plesa ne poznaje granice.
On dopire do ljudi
bez obzira na njihovu klasnu,
nacionalnu
i vjersku pripadnost,
bez obzira na njihovo obrazovanje.


Jezik plesa beskrajan je,
jer on ljudske emocije odražava kroz pokret.


Ples obogaćuje dušu
i nadahnjuje duh.


Ples živi u svima koji žive.


Miyako Yoshida

japanska balerina
UNESCO-va umjetnica za mir
Nalazite se u > Mjuzikl
Mjuzikl NOVI DAN Mjuzikl NOVI DAN

...riječ autorica...


Mjuzikl za djecu NOVI DAN čine sličice iz dječjeg života u malom primorskom mjestu.

Iako se svaka sličica može promatrati odvojeno, one se nadovezuju i čine cjelovitu dramsku priču.

U oblikovanju dramske priče polazište su bili već postojeći songovi nagrađivani na brojnim dječjim festivalima s umjetničkim tekstovima pjesnikinje Ivanke Glogović Klarić. Na osnovi songova gradio se tekst, a sve se to objedinilo pokretom.

Djeca u priči prikazana su iskrena i jednostavna, kakva u prirodi i jesu, različitih karaktera, duhovita, osjećajna, spremna pomoći, djeca koja se raduju malim stvarima a istodobno spremna u zajedništvu mijenjati one velike. To su djeca koja se ne žure odrasti, već uživaju u zajedničkom druženju i igri s prirodom.

Glazbeni pop izričaj mjuzikla prožet je elementima klasične i etno glazbe s naglaskom na mediteranskom i primorsko - istarskom melosu tj. istarskoj ljestvici.

Primorski ugođaj pojačava i domaća, čakavska beseda te plesne slike u kojima se prikazuje bogatstvo i ljepota našeg podmorja i snaga primorske nevere.

Vrijednost mjuzikla su pozitivne poruke. Istaknuta je povezanost s morem, prijateljstvo, zajedništvo, ljubav prema ljudima i rodnome kraju te vjeta u bolje sutra, u NOVI DAN.

Nadamo se da će u ovom mjuziklu uživati kako djeca tako i odrasli, prisjećajući se svog djetinjstva, onoliko koliko smo uživali svi mi koji smo ga stvarali, počevši od nas autorica s timom suradnika do djece izvođača.

Želja nam je da kroz ovaj mjuzikl barem na trenutak zastanemo te doživimo jednostavnu i iskrenu ljepotu dječje igre.
Priča je to o djetinjstvu, igri, svakidašnjem životu, ostvarivanju želja, odrastanju, a posebno o ljepoti prijateljstva i čarobnosti mora.
More je neiscrpno vrelo ljepote, različitosti i svakakvih čudesa, no može biti opasno i zastrašujuće. Njegov tajanstveni svijet ne smije biti samo predmet naše znatiželje, a ponekad i straha, već i ljubavi prema svemu što je u njemu i oko njega. Moramo mu zahvaliti i odati poštovanje zato jer nas hrani, jer nas uči mukotrpnom poštenom radu, ali ne zaboravimo mu se zahvaliti i za igru i veselje koje nam daruje. Uz more upoznajemo divotu rodnoga kraja, doživljavamo iskrenost prijateljstva i čarobnu tajnu ljubavi.
More nas povezuje sa cijelim svijetom, s ljudima s kojima treba dijeliti svu ljepotu i iskrenost, a posebno čar i dobrotu ljubavi, uvažavajući ritom sve moguće različitosti. Ljudi su naučili riječ more upotrebljavati uz niz drugih riječi, pojačavajući im značenje. Postoje izrazi: more briga, more zla, zavisti, nevolja... Ali postoji i more razumijevanja, sreće, dobrote, veselja i smijeha. Galeb iz priče je možda upao u more problema ili patnje no djeca su mu pružila more lijepih želja i ljubavi.
A more glazbe, plesa, veselja ili lijepih riječi neka vas vodi u NOVI DAN.

Ivanka Glogović KlarićAutorice i redateljice:
Natalija Banov
Dolores Bugarin
Norma Migliaccio Čučak

Autorica songova:
Natalija Banov, glazbena pedagoginja

Koreografija:
Dolores Bugarin, plesna pedagoginja
Dramski tekst, dramaturgija:
Norma Migliaccio Čučak, dramska pedagoginja

Asistentica redateljicama i koordinatorica:
Iva Tomljenović

Autori stihova songova:
Ivanka Glogović Klarić
Josip Tomin
Norma Migliaccio Čučak
Natalija Banov

Autor instrumentalnih dijelova i aranžmana songova, glazbeni producent:
Aleksandar Valenčić

Instrumentalni aranžmani songova:
Robert Grubišić
Ivo Popeskić

Scenografija i likovno rješenje tiskovina:
Theodor de Canziani
Robert Kranjčić

Izrada scenografije:
Denis Verbanac

Kostimografija:
Jadranka Šegota

Oblikovatelj svjetla:
Dalibor Fugošić

Zvuk:
Feel d.o.o.

Fotografija:
Dražen Šokčević

Grafička priprema i tisak:
Mediagraf
Pjevaju, plešu i glume djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi  iz raznih škola Rijeke i okolice:
Marija Anđela Biondić, Dominik Bebić, Lovro Bebić, Anamarija Brižan, Petra Bugarin, Dorotea Čučak, Dora Demark, Antonela Doko, Matea Dujmović, Nika Grgurić, Laura Jeletić, Hela Juretić, Marina Katić, Sarah Kornjača, Antonio Krištofić, Nina Matulja, Ana Miculinić, Renea Pavičić, Lorena Perušić, Lara Pilepić, Anja Stanić, Ema Šajatović, Marko Šutanovac, Toni Vidović

Plesači Plesne udruge Ri DANCE:
Julianna Azevedo, Marija Banić, Nataly Barać, Peer Bilobrk, Martina Bugarin, Ivona Bukarica, Maja Bulatović, Aleta Cvitan, Iva Davorija, Nisa Hrvatin, Zara Hrvatin, Elena Jakupec, Marina Jardas, Kristina Juras, Sarah Kornjača, Laura Kraguljac, Petra Kukavica, Ariana Kurtović, Lucija Maljković, Mia Martinac, Olja Martinac, Tamara Mesarić, Karla Mikičić, Ivana Mrak, Suzana Novaković, Paulina Ostojić, Iva Šantek, Carla Šegvić, Andrea Šikljan, Anamarija Šiša, Larisa Štefančić, Hela ŽuljevićMjuzikl je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka – OGU za kulturu i OGU za odgoj i školstvo.
 
Premijera mjuzikla održana je 30. ožujka 2010. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te je izvedeno još 12 repriznih predstava za riječke škole i škole Primorsko-goranske županije. Mjuzikl je do sada pogledalo oko 5.000 djece- od predškolaraca, učenika razredne nastave do učenika viših razreda osnovne škole, te oko 500- tinjak njihovih odgajatelja, učitelja, roditelja. Nakon praizvedbe, ansambl mjuzikla izvodio je dijelove predstave na Svečanoj sjednici Grada Rijeke prilikom dodjele godišnjih nagrada Grada Rijeke u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, pri dodjeli nagrada najuspješnijim učiteljima i učenicima osnovnih i srednjih škola u organizaciji Odjela za školstvo Grada Rijeke, na otvaranju škole stvarlaštva „Novigradsko proljeće“ u Novigradu u Istri te na svečnosti Primorsko-goranske županije u povodu svjetskog Dana učitelja pri dodjeli županijskih nagrada učiteljima osnovnih i srednjih škola. Predstava je uvrštena u službeni program obilježavanja Dječjeg tjedna u Rijeci te u Festival mjuzikla na Ljetnoj pozornici Opatija.
 
Grad Rijeka je s kandidiranim Mjuziklom "Novi Dan" dobitnik Povelje za uzorno provedenu naj-akciju 2010. gradova i općina-prijatelja djece.