Ples pripada svima.
On jamči radost i nadahnuće
onima koji u njemu sudjeluju i
onima koji ga gledaju.


Jezik plesa ne poznaje granice.
On dopire do ljudi
bez obzira na njihovu klasnu,
nacionalnu
i vjersku pripadnost,
bez obzira na njihovo obrazovanje.


Jezik plesa beskrajan je,
jer on ljudske emocije odražava kroz pokret.


Ples obogaćuje dušu
i nadahnjuje duh.


Ples živi u svima koji žive.


Miyako Yoshida

japanska balerina
UNESCO-va umjetnica za mir
Nalazite se u > Natalija Banov
Natalija Banov Natalija Banov

Natalija Banov (rođ. 1970. u Rijeci) glazbena je pedagoginja, nagrađivana autorica popularne glazbe za djecu, voditeljica dječjih zborova.

Osnivačica je i višegodišnja voditeljica Dječjeg zbora "Mići boduli" iz Krka (od 1992. do 2000.g.), voditeljica dječjih zborova "Tratinčice" i "Male tratinčice" pri OGŠ Aleksandra Jug-Matić iz Rijeke (2000.-2006.), školskog zbora "Vežički tići" iz OŠ Vežica u Rijeci  (2006. - 2013.), trenutno školskog zbora OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu (od 2013.g.).

 


Sa svim zborovima nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu na brojnim  festivalima, manifestacijama, svečanostima, koncertima, natjecanjima među kojima se ističu: božićna turneja Mićih bodula u Berlinu u Njemačkoj 1996., nastupi u glazbeno-scenskom djelu „Otok Krk-kolijevka glagoljice“ Ivice Frlete s ansamblom riječke Opere 1996., na Matetićevim danima u Rijeci te susretu zborova „Naš kanat je lip u Poreču“ i samostalni koncerti u Kaštelu u Krku.

 

Od nastupa "Tratinčica" i "Malih tratinčica" ističu se samostalni koncerti i priredbe u povodu Sv. Nikole, Riječkog karnevala, te osvojena Zlatna plaketa na Susretu hrvatske glazbene mladeži – državnom natjecanju zborova (2006.g.). S "Vežičkim tićima" najznačajniji je nastup u finalu Global Education Festivala u Sanremu u Italiji 2009.g., a sa zborom OŠ V.C.Emina osvojena Srebrna nagrada na natjecanju zborova Vallis Aurea Cantat u Požegi 2016. Sa svim zborovima nastupala je na brojnim dječjim festivalima diljem Hrvatske među kojima se po nagradama ističu Mikić, Kvarnerić, Hrvatski dječji festival u Zagrebu, Kukuriček u Đurđevcu, Mali Split, Mali Kninfest i dr.

 

Za sve svoje zborove i soliste skladala je oko dvjestotinjak pjesama popularnog karaktera koje su nagrađivane na brojnim dječjim festivalima, a među pjesmama  se ističu one temeljene na tradicijskom primorsko-istarskom glazbenom izričaju kojeg na ovaj način neumorno promiče. Velik broj pjesama objavljen je na nosačima zvuka ovih zborova, ali i festivala kao i na nosačima zvuka uz zbirke pjesama koje je izdala uz renomirane pjesnikinje: Ivanku Glogović Klarić iz Opatije ("Pul mora" 2004.g. i "Lepa minja morem opčinjena" 2011.g.) i Ljubicu Kolarić Dumić ("Od proljeća do proljeća" 2003.). Pjesme su joj objavljene i u drugim publikacijama.


Autorica je glazbe glazbeno-scenskog djela „ČA MORE MORE- čakavske štorijice ke se kantaju, tancaju i igraju“ koje je u izvedbi Mićih bodula izvedeno na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku 2006.g. te na Međunarodnom festivalu amaterskog dječjeg kazališta u Ostuniju u Italiji 2007.g. Svakako najveće stvaralačko djelo je autorstvo glazbe i suvoditeljstvo u pripremi i izvedbi Mjuzikla za djecu i mlade NOVI DAN praizvedeno 2010.g. u produkciji Plesne udruge Ri DANCE iz Rijeke, a koje je nagrađeno najboljim projektom za djecu Gradova i općina – prijatelja djece.


Članica je Plesne udruge Ri DANCE za koju piše glazbu za predstave i nastupe.

Kao autor surađuje i s brojnim školama, vrtićima i udrugama.

U svom pedagoškom radu ističe se još kao mentor svojim učenicima u dječjem glazbenom stvaralaštvu gdje također s učenicima osvaja brojne nagrade (natjecanje "Europa u školi" te dječji festival "Kvarnerić"). Autorica je multimedijalnih sadržaja u udžbenicima glazbene kulture od 4. do 8.r. Voditeljica je Županijskog vijeća učitelja glazbene kulture Primorsko-goranske županije.

 

Za svoj cjelokupan pedagoški rad i  postignuća nagrađena je 2011.g. najvećom državnom nagradom MZOS-a „Ivan Filipović“ za promicanje pedagoške teorije i prakse.

 

No, najveći uspjeh su, kako sama kaže, njeni talentirani učenici koji se nastavljaju baviti glazbom nakon dječje dobi kao što su mlade hrvatske pjevačke nade Antonela Doko, Matea Dujmović, Antonio Krištofić, Andrina Frleta, prateći vokali Damiru Kedži Ana Hriljac i Lucija Štefančić, DJ-ica Ana Antonova, voditelj zborova i klapa Frane Frleta, članovi PZM Josip Kaplan, Putokaza, Bona Forme, članovi brojnih klapa i drugih glazbenih ansambala.