Ples pripada svima.
On jamči radost i nadahnuće
onima koji u njemu sudjeluju i
onima koji ga gledaju.


Jezik plesa ne poznaje granice.
On dopire do ljudi
bez obzira na njihovu klasnu,
nacionalnu
i vjersku pripadnost,
bez obzira na njihovo obrazovanje.


Jezik plesa beskrajan je,
jer on ljudske emocije odražava kroz pokret.


Ples obogaćuje dušu
i nadahnjuje duh.


Ples živi u svima koji žive.


Miyako Yoshida

japanska balerina
UNESCO-va umjetnica za mir
Nalazite se u > Martina Bugarin
Martina Bugarin Martina Bugarin

Martina Bugarin (rođ. 1991.) završila je Učiteljski fakultet u Rijeci- smjer Učiteljski studij i tako stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja. Tijekom studentskih dana stručno se usavršavala na seminarima i radionicama u organizaciji Waldorfske škole u Rijeci. Već dugi niz godina radi kao voditeljica plesnih radionica za djecu u sklopu projekta „Razigrano ljeto u Domu mladih“.

 

Plesom se počela baviti u predškolskoj dobi u okviru ritmičke radionice pri Domu mladih pod vodstvom Tereze Dubrović, a zatim stječe osnovno baletno obrazovanje u baletnom studiju pri HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u klasi Oksane Brandiboure. U Plesnoj udruzi Ri DANCE, u radu s Dolores Bugarin i Valterom Hrabarom, upoznaje se s osnovama sportskog plesa (standardni i latino- američki plesovi) te se nastavlja usavršavati u Ljubljani pod mentorstvom Katarine Venturini i Andreja Škufce.

 

Bila je finalist državnog prvenstva u kombinaciji deset plesova (standardni i latino- američki plesovi). Svoje plesno znanje proširuje sudjelovanjem na radionicama i seminarima sportskog plesa i suvremenog plesa pod vodstvom priznatih plesača i pedagoga Hrvatske i inozemstva (Maša Kolar, Fredi i Daniela Novak, Miša Cigoj, Jurij i Jagoda Batagelj, Pietro Braga, Richard Porter, Lasse i Bibi Odegaard, Carol MacRaild, Grant McDaniel).

 

Kao plesač, član je Plesne udruge Ri DANCE od njenog osnutka, od 2008. godine uključuje se i u tim koreografa za 9 plesnih produkcija, 4 plesne predstave te plesne performanse za manifestaciju „Ljeto na Gradini“, a od 2013. godine preuzima i ulogu voditelja pojedinih grupa.

 

U mjuziklu „Legenda Ružice grada“, autora Andree i Deana Kopri koji 2015.g. premjerno izveden u ZGK Komedija u Zagrebu, sudjelovala je kao dio koreografskog tima za vilinski svijet te kao plesač.

 

Stručni žiri Hrvatskog sabora kulture na Susretu plesnih ansambala Republike Hrvatske 2015. godine dodjeljuje Plesnoj udruzi Ri DANCE nagradu za najbolju izvedbu u njezinoj koreografiji, a 2016. godine dobiva nagradu za najbolju koreografiju.