Ples pripada svima.
On jamči radost i nadahnuće
onima koji u njemu sudjeluju i
onima koji ga gledaju.


Jezik plesa ne poznaje granice.
On dopire do ljudi
bez obzira na njihovu klasnu,
nacionalnu
i vjersku pripadnost,
bez obzira na njihovo obrazovanje.


Jezik plesa beskrajan je,
jer on ljudske emocije odražava kroz pokret.


Ples obogaćuje dušu
i nadahnjuje duh.


Ples živi u svima koji žive.


Miyako Yoshida

japanska balerina
UNESCO-va umjetnica za mir
Nalazite se u > Dolores Bugarin
Dolores Bugarin Dolores Bugarin

 DOLORES BUGARIN (rođ.Dukić) rođena je 1960.g. u Rijeci, a 1983.g., diplomirala je psihologiju na Pedagoškom fakultetu Rijeka i stekla zvanje diplomirani  psiholog - profesor.

Ljubav prema plesu odvela ju je u vode standardnih i latino-američkih plesova, te je tako u paru sa svojim plesnim partnerom Valterom Hrabarom bila trostruki prvak Republike Hrvatske u standardnim plesovima (1993., 1994., 1995.). Kao član državne reprezentacije sudjelovala je na europskim i svjetskim prvenstvima, a kao nositelj internacionalnog razreda športskog plesa sudionik je brojnih pozivnih međunarodnih natjecanja.

 

 

Nakon završene športske karijere posvetila se radu s djecom u želji da svojim znanjem i iskustvom pridonese razvoju plesne kulture djece i mladeži grada Rijeke.

2002.g. Hrvatski športski plesni savez u znak zahvalnosti dodjeljuje joj Nagradu za promicanje plesa u Republici Hrvatskoj.

 Ljubav prema plesu i ljubav prema psihologiji ujedinjuje u radu s djecom  u Domu mladih kao vanjski suradnik od 1995.g., a s plesnom skupinom Ri DANCE kao njihov osnivač i voditelj od 2004.g.

Potpisuje brojne koreografije koje je Ri DANCE prezentirao na mnogobrojnim nastupima:

- Godišnji susreti hrvatskih plesnih ansambala koje organizira Hrvatski sabor kulture

- Svečana otvorenja Škole stvaralaštva-Novigradsko proljeće

- Dječji festivali (Hrvatski dječji festival Zagreb , Kvarnerić-Rijeka,  Kukuriček -Đurđevac )

- Manifestacije grada Rijeke 

- Humanitarni nastupi

- Ljetne manifestacije (Gradina Dance Art, Vinodolske večeri)

 

Svoje  nagrađivane koreografije  prezentirala je na manifestaciji  Razglednica 1  (2011.god.) u  Dvorani Lisinski u Zagrebu , na Razglednici 2 u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (2012. god),   a u dokumentarnoj emisiji  Oni to rade iz ljubavi u režiji  Anđelka Hundića (2012.) svojim je koreografijama bila dio prikaza kulturno umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj.

 

Autor  je i koreograf   17 završnih plesnih produkcija za djecu, 6 plesnih predstava za mlade i odrasle, a  dio je  i umjetničkog tima   tima za  8 plesna performansa Dance Art Gradina u okviru manifestacije Ljeto na Trsatskoj Gradini.

Suautorica je, redateljica i koreograf projekta Mjuzikl za djecu i mlade  Novi dan koji je s velikim uspjehom ostvaren u sklopu Plesne udruge Ri DANCE (2010.) Grad Rijeka je kandidaturom mjuzikla dobitnik povelje za uzorno provedenu  Naj-akciju 2010.g. gradova i općina - prijatelja djece. Mjuzikl je izveden i na otvaranju Festivala mjuzikla u Opatiji  u lipnju 2011.g. na Ljetnoj pozornici.

Potpisuje i koreografiju za vilinski svijet u mjuziklu  Legenda Ružice grada autora Andree i Deana Kopri u režiji Roberta Boškovića  koji  je 2015.g. premjerno izveden u GKZ Komedija u Zagrebu.

 

Od 2005.-2012. bila je uključena u rad sa sportskim parovima u okviru HŠPS Hrvatske.

 

Osim za aktivnosti koje su vezane uz plesnu skupinu ˝Ri DANCE˝ Bugarin Dolores sudjelovala je  i pri koreografskoj izradi plesnog djela programa za potrebe Prvih Riječkih mažoretkinja , dječjih zborova Tratinčice, Vežički tići  i Ljiljani iz Rijeke te zbora OŠ Viktora Cara Emina iz Lovrana.

Dugi niz godina surađuje s Pjevačkim zborom mladih  Josip Kaplan u radu na njihovom scenskom izričaju

( show Hrvatske televizije „Do posljednjeg zbora"- 2012.g., samostalni koncerti., performans Šapat vječnosti )