Ples pripada svima.
On jamči radost i nadahnuće
onima koji u njemu sudjeluju i
onima koji ga gledaju.


Jezik plesa ne poznaje granice.
On dopire do ljudi
bez obzira na njihovu klasnu,
nacionalnu
i vjersku pripadnost,
bez obzira na njihovo obrazovanje.


Jezik plesa beskrajan je,
jer on ljudske emocije odražava kroz pokret.


Ples obogaćuje dušu
i nadahnjuje duh.


Ples živi u svima koji žive.


Miyako Yoshida

japanska balerina
UNESCO-va umjetnica za mir
Nalazite se u > O nama
Ri DANCE

Ri DANCE  djeluje pri Domu mladih- Rijeka od 1997. godine  kao plesna sekcija, a od 2004. godine  prelazi u samostalnu plesnu udrugu „Ri DANCE" koja i dalje uspješno surađuje s Domom mladih.

Osnovni cilj Udruge je razvoj plesa i plesne kulture te poticanje mašte i kreativnog stvaralaštva djece i mladih.

Rad plesne udruge je baziran na usvajanju plesnih ritmova standardnih plesova (engleski valcer, tango, bečki valcer, slowfox, quickstep) i  latino-američkih plesova (samba, cha-cha, rumba, paso doble, jive), a njeguje se  i klasika,  suvremeni plesni izraz  te show dance.

Plan i program rada plesne skupine prilagođen je djeci predškolskog i školskog uzrasta, a polaznici su razvrstani u grupe ovisno o uzrastu, plesnim sposobnostima i njihovom interesu. Stručan rad je usmjeren na savladavanje osnovnih figura  navedenih  plesova i njihovo tehničko usavršavanje te na uključivanje tih elemenata u određene plesne koreografije za prigodne nastupe, natjecanja i predstave.


Ri DANCE je od svojih začetaka član Hrvatskog sabora kulture (krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj) te redovito sudjeluje na njihovim plesnim seminarima i Godišnjim susretima hrvatskih plesnih anasmbala na kojima dobiva odlične stručne kritike. Obzirom da su  proglašeni  najboljom amaterskom plesnom skupinom (2010., 2011., 2012., 2015. i 2016. god  imali su čast prezentirati svoj rad  u Dvorani Lisinskog u Zagrebu , u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, te su pozvani da predstave hrvatski plesni amaterizam i na festivalu u Češkoj.

Imali su i čast sudjelovati u dokumentarnoj emisiji posvećenoj kulturno-umjetničkom amaterizmu u Hrvatskoj pod nazivom „Oni to rade iz ljubavi" u režiji Anđelka Hundića.

 

Svoj  rad  Plesna Udruga Ri DANCE redovito  prezentira na brojnim  nastupima:

-    manifestacije grada Rijeke

-    humanitarni nastupi

-    Godišnji susreti hrvatskih plesnih ansambala u organizaciji Hrvatski sabor kulture

-    Svečano otvaranje „Novigradskog proljeća"

-    manifestacija  „Ljeto na Gradini"

-    plesna natjecanja

-    dječji festivali

-     različita gostovanjaPlod Plesne udruge su  završne plesne produkcije u HKD-u na Sušaku na kojima  sudjeluju svi članovi Udruge te prezentiraju svoj  jednogodišnji rad. Produkcije su  tematske, tj. obrađuju određene vrednote koje se tijekom godine na  različitim vrstama radionica razrađuju i preoblikuju u pokret.

 

Polaznicima koji  žele svoje slobodno vrijeme ispuniti umjetnošću, istražujući svoje potencijale u stvaralačkom i izražajnom procesu, daje im se mogućnost da se uključe u različite plesne projekte. Kao rezultat  toga nastali su brojni plesni performansi, plesne predstave i mjuzikli.

 

Zadatak Udruge je da se polaznici na plesnim radionicama druže, zabavljaju i  plesno nadograđuju uz naglasak na odgojnu i kreativnu komponentu.